Site Overlay

Winter bbq

Het was tijd voor de winter bbq. Ondanks de temperatuur van 13 graden. Wij gaan zelf ook wel eens naar een bbq workshop om inspiratie op te doen en soms krijgen we nog leuke tips & tricks. Deze keer was ik naar de winter bbq workshop van Weber. Tijdens deze cursus hebben we gerechten gemaakt die horen bij het winterseizoen. Het was in Sneek en daarom kon roggebrood natuurlijk niet ontbreken.

Het menu bestond uit de volgende gerechten:
– Gegrilde wildzwijnfilet met cranberryboter op roggebrood
– Gerookte selderijsoep met walnoten en varkenssaté
– Gegrilde avocado met ansjovis tapenade gevuld met Hollandse garnalen en veldsla
– Op houtskool gegrilde entrecote, chorizo met kidneybonen, spitskool à la crème
– Perentaart met ijs

Roggebrood sla ik meestal beleefd over, maar ik wilde het nu icm cranberryboter en wildzwijnfilet graag proeven. De combinatie was erg lekker en een goede amuse om het menu mee te starten. Vervolgens gingen we aan het voorgerecht. Dit was de selderijsoep. Wij maken zelf niet zo vaak soep op de bbq, maar de rooksmaak die in de soep zat gaf het een hele speciale smaak. De varkenssaté kon gebruikt worden om in de soep te dopen. Als tip kregen we dat alle harde groenten geschikt zijn om soep mee te maken op de bbq. Dit doe je door eerst direct te grillen en vervolgens nog +/- 15 minuten indirect met rookhout, de exacte tijd verschilt per groente.

Als tussengerecht hadden we de avocado met garnalen. Van de avocado sneden we van beide zijden een stukje af zodat de avocado op de zijkant kon blijven liggen. Vervolgens ging deze door de helft en verwijderden we de pit. Zo hadden we een bakje. De avocado dipten we in naturel griesmeelpudding zodat we een mooie rand kregen, deze moest even kort op de bbq in olie warm gemaakt worden.

De entrecote maakten we op de reverse sear methode. Dit houdt in eerst indirect grillen tot +/- 42 graden en vervolgens nog even direct zodat je een mooie korst krijgt. Het vlees moest een temperatuur krijgen van 52 graden. Over de entrecote deden we wat schaafsel van kruidenboter. De spitskool en kindeybonen waren een goede toevoeging aan het hoofdgerecht. Als tip kregen we dat je vlees beter kan laten rusten onder een theedoek ipv aluminiumfolie omdat de temperatuur van het vlees dan meer oploopt en wellicht te doorbakken wordt.

Het maken van een dessert op de bbq is bij veel mensen nog onbekend, maar is erg leuk om te doen. De perentaart kan je als grote taart maken, maar wij deden dit in kleine bakjes van aluminiumfolie. Met een bolletje ijs en wat slagroom en crunch maak je er een heerlijk dessert van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *