Site Overlay

Kofta met zelfgemaakte pita

Door het warme weer waren we helemaal in de vakantiestemming en daar past Grieks eten natuurlijk perfect bij. Het werd Kofta met zelfgemaakte pita van de bbq. Kofta is een spies met gehakt wat vergelijkbaar is met het bereiden van een hamburger, maar een pita hadden we nog niet eerder gemaakt.

Voor het maken van de Pita zijn de volgende ingrediënten nodig:

 • 250 gram tarwebloem
 • 175 ml magere kwark
 • 0,5 theelepel zout
 • 1,5 theelepel suiker
 • 3 gram gist
 • 1 eetlepel olijfolie

Het maken van de pita zelf duurt niet lang, maar het rijzen duurt in totaal 4 uur dus begin op tijd. Doe eerst de bloem, zout, gist en suiker in een grote kom en mix dit door elkaar. Dit kan gewoon met de hand, lepel of garde. Voeg daarna de kwark en olijfolie toe en kneed het tot een deeg. Ga door totdat het deeg nog een klein beetje plakt aan de kom. Als dit punt bereikt is moet je nog een paar minuten doorkneden totdat het een mooie bol deeg is geworden. Doe de bol deeg vervolgens in een schone kom en dek deze af met vershoudfolie. De kom met het deeg moet daarna op kamertemperatuur (niet kouder dan 20 graden) 2 uur rijzen. Na 2 uur rijzen moet de bol in 4 gelijke stukken verdeeld worden en bewaard worden op een bord met vershoudfolie over het deeg heen. Daarna moet het deeg nog 2 uur rijzen.

Pita

Na het rijzen kunnen van de deegbollen pita’s gemaakt worden. Strooi wat bloem op het aanrecht en op de deegroller en rol door tot je een cirkel hebt van +/- 0,5 cm dik.

Dan de bbq. Deze moet ingericht zijn voor direct grillen op ongeveer 200 graden. Smeer het rooster in met een beetje olijfolie en leg daarna de pita op het rooster. Na een paar minuten komen er luchtbellen die lek geprikt moeten worden om een platte pita te krijgen. Draai de pita om en leg hem nog even op de bbq tot hij een bruine kleur krijgt. De pita zal eerst nog hard aanvoelen zodra hij van de bbq afkomt. Leg hem daarom op een bord met een theedoek eroverheen om hem te laten rusten. Doe dit voor alle pita’s en leg deze allemaal op hetzelfde bord. Na +/- 10 minuten zullen de pita’s zachter worden en heb je een heerlijke zelfgemaakte pita van de bbq.

De Kofta hebben we gemaakt met een mengsel van:

 • 500 gram rundergehakt
 • 1 rode ui (geraspt)
 • 2 eetlepels peterselie
 • 2 theelepels chilipoeder
 • o,5 theelepel zout
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel koriander
 • 0,5 theelepel zwarte peper

Het mengsel voor het gehakt hebben we gemaakt door alles in een grote kom te doen en met de handen te kneden. Doe dit niet te hard om de Kofta luchtig te houden. Verdeel het gehakt daarna en doe dit om een spies. Doe deze daarna nog even in de koelkast zodat het gehakt steviger wordt. Een half uurtje is voldoende.

Kofta op de bbq

Het grillen van de spiezen doen we direct. De temperatuur van de bbq moet rond de 200 graden liggen. Keer de spiezen regelmatig om zodat ze rondom gelijkmatig garen. Bij een temperatuur van 70 graden is de Kofta klaar. Het duurde +/- 10 minuten voordat de Kofta gereed was. Laat de Kofta nog 5 minuten rusten.

Het resultaat, Kofta met pita

Het resultaat van de Kofta met zelfgemaakte pita van de bbq. Het is een erg leuk gerecht om te maken en we voelden ons even in Griekenland tijdens het eten.

1 thought on “Kofta met zelfgemaakte pita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *