Site Overlay

Slow-Smoked Spareribs

We hebben meerdere keren spareribs gemaakt en proberen steeds nieuwe smaken uit zodat we verschillende soorten kunnen aanbieden. We hadden 2 varkensvlees spareribs en 1 van het Iberico varken. Voor alle spareribs hebben we dezelfde kruiden gebruikt en we wilden kijken welke we lekkerder vonden. Om verschil te proeven met de bereidingswijze hebben we een van de varkensvlees spareribs later in de folie gedaan. Het kruidenmengsel bestond uit de volgende kruiden: zout, chilivlokken, lichtbruine basterdsuiker, knoflookpoeder, paprikapoeder, gedroogde tijm, komijnzaad en zwarte peper. Na het marineren hebben we de spareribs een nacht in de koelkast gehad zodat de kruiden goed konden intrekken.

Na een nachtje in de koelkast waren de kruiden goed ingetrokken. De bbq hebben we klaargemaakt voor indirect bbqen op een temperatuur van 110 graden. Onder de spareribs liggen aluminium bakjes om vet op te vangen zodat de bbq wat schoner blijft. Tussen de briketten hebben we appel rookhout gelegd en elk uur hebben we een handje rookhout toegevoegd.

Saus voor de spareribs

In de tussentijd hebben we een laksaus gemaakt. De laksaus bestaat uit appelsap, ciderazijn en worcestershiresaus. Nadat de spareribs 2 uur op de bbq lagen hebben we de spareribs elk half uur ingesmeerd met de laksaus.

Hier smeert Michiel de spareribs in met de laksaus.

Spareribs insmeren

We wilden proberen wat het verschil was tussen het wel of niet gebruiken van aluminiumfolie. We hebben een van de varkensvlees spareribs na 2,5 uur ingewikkeld met folie.

Spareribs met rook

Nadat de spareribs in totaal 5 uur op de bbq hebben gelegen wilde we kijken of we ze al goed vonden qua malsheid. De Iberico sparerib was na 5 uur op de bbq nog erg taai. De varkensvlees sparerib die we niet in de folie hadden was wel lekker, maar ook nog wat taai. De varkensvlees sparerib die we in de folie hadden was een stuk malser maar nog niet mals genoeg naar onze zin. We hebben de spareribs daarom allemaal nog in folie op de bbq gelegd voor nog eens 2 uur.

Het resultaat nadat de spareribs 7 uur op de bbq hebben gelegen.

Spareribs gaar

De spareribs gingen we niet allemaal meteen eten en daarom 2 stukken in de vriezer gedaan en 4 ingesmeerd met de saus en weer op de bbq gelegd. De stukken hebben we 1,5 uur op de bbq gelegd. Dit was een andere saus dan de laksaus die we eerder gebruikt hebben tijdens het garen. De saus bestaat uit ketchup, appelsap, ciderazijn, worcestershiresaus, honing en 2 eetlepels van het kruidenmengel die we hebben gebruikt voor het marineren.

Spareribs in de saus

Het resultaat nadat de spareribs in totaal 8,5 uur op de bbq hebben gelegen. Onze conclusie is dat de spareribs wel in de folie moeten om goed mals te worden. De sparerib van het Iberico varken was iets sterker qua smaak en had iets meer een bite. De spareribs waren erg lekker, maar wel een beetje pittig gekruid.

Het resultaat van de spareribs geserveerd met koolsalade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *